Календар здравља - ОКТОБАР


01.10. - Међународни дан старих
Старење популације данас представља један од највећих успеха човечанства али и један од највећих изазова који се поставља пред државе све веће економске и социјалне захтеве. Неопходно је истаћи да удео особа старијих од 60 година је у порасту и да се тај тренд наставља са једне стране услед опадајуће стопе наталитета, а са друге стране услед повећаља дужине животног века. Процењује се да ће број особа старијих од 60 година порасти од 600 милиона у 2000. години на преко 2 милијарде у 2050. години.

Међународни дан старијих особа се у свету и код нас обележава 1. октобра, у складу са Резолуцијом 45/106 коју је прогласила Главна скупштина Уједињених нација (УН) 14. децембра 1990. године, са циљем да се нагласи важност осигуравања животног окружења које се може прилагодити потребама и способностима становника трећег доба.
15.10. - Светски дан чистих руку
Генерална скупштина Уједињених нација је на иницијативу међународне коалиције "Прање руку сапуном" (Handwashing with soap – PPPHW) прогласила 2008. годину Међународном годином санитације и обележен је први Светски дан чистих руку – 15.октобар који је прихваћен од стране влада, међународних институција, невладиних организација, приватних предузећа и појединаца у више од 70 земаља широм света. Светски дан чистих руку – 15. октобар је централни догађај у активностима које треба да дају подстицај и мобилишу милионе људи широм света да перу своје руке сапуном.

Главни циљ Светског дана чистих руку је развој културе прања руку сапуном, како на глобалном тако и на локалном нивоу. Иако људи перу руке, мали број њих пере своје руке у критичним моментима (на пример после употребе тоалета, после неговања бебе, пре припремања хране). Развијена култура прања руку са сапуном аутоматски значи мању стопу оболевања од инфективних болести: чисте руке спашавају животе!

Прање руку сапуном је једна од најефективнијих и најисплативијих мера превенције пролива и упале плућа, болести које су најодговорније за умирање деце до годину дана – сваке године 3,5 милона деце у свету не доживе свој први рођендан због пролива и запаљења плућа.

Када треба прати руке?
Руке треба увек прати када су видно запрљане, али их је неопходно опрати и ПРЕ јела/ припреме хране, дојења/ храњења детета, активности које обављате са новорођенчетом, додиривања уста, носа, или очију и контакта с болесном особом, као и ПОСЛЕ употребе тоалета, мењања пелена, брисања носа, кашљања, кијања, додиривања предмета контаминираних телесним излучевинама или крвљу, контакта с болесном особом, контакта са животињом, изношење смећа, чишћења, након шетње, играња, куповине и сл.


Шта подразумева хигијена руку?
• Пре прања руку неопходно је да се скине накит са руку и сат. Руке прати под млазом текуће воде, по могућству млаке воде, не вреле, јер превише врућа вода може да доведе до оштећења коже.
• За прање руку користити течни сапун, а ако користите чврст сапун треба га после коришћења испрати под млазом воде и чувати тако да буде сув. Посуда са водом у којој је сапун може да садржи микроорганизме – узрочнике заразних болести, па је стога неопходно на таквим местима користити течни сапун и то антимикробни и антибактеријски сапун у затвореном систему. Не треба користити сапуне са високим процентом алкалија, агресивних средстава, детерџенте и органске раствараче, јер исушују кожу, скидају заштитни масни слој и чине је подложном разним инфекцијама и алергијским реакцијама.
• Добро истрљати целокупну површину коже руку: дланове, подлактице, површине коже између прстију, подручје испод ноктију у трајању од најмање 30 секунди.
• Након сапуњања руке добро испрати и осушити. Уколико се уместо папирног убруса користи пешкир, користити га само за руке и често га мењати, и било би пожељно да га користи само једна особа. Ако руке перете у неком јавном тоалету (ресторан, кафић, и сл) руке, посушите папирним убрусом, славину затворите папирним убрусом избегавајући сваки контакт опране коже са славином. Употребљени убрус бацити у канту. Често се у таквим тоалетима налази апарат са топлим ваздухом за сушење руку. При изласку из тоалета избегавати додиривање рукама околне површине.
16.10. - Светски дан хране
Организација Уједињених нација за храну и исхрану (ФАО) процењује да постоји скоро милијарду потхрањених особа широм света, што значи да је скоро шестина човечанства гладна. Ово је највећи број гладних људи од 1970. године који није последица само слабих приноса хране већ и високих цена производа, малих примања и повећања незапослености као последица глобалне економске кризе. Пораст броја људи на Земљи (око 80 милиона годишње) такође има значајну улогу, као и чести екстремни временски услови који су последица глобалног загревања и промене климе.

Велики број сиромашних људи не може себи да приушти основне животне намирнице. Нестабилне цене и сиромаштво истовремено представљају велику опасност за безбедност хране, пре свега у земљама у развоју. Према подацима Светске банке у 2010. и 2011. пораст цена хране води скоро 70 милиона људи у крајње сиромаштво.

Светски дан хране обележава се сваке године 16. октобра са циљем подизања свести, ширења информација и знања, али и мобилисања јавног мњења и фондова у корист глобалне борбе против глади.

Светски дан хране усмерен је ка остваривању неколико циљева:
• Подстицање националних, билатералних, мултилатералних и владиних активности у решавању проблема пољопривредне производње;
• Подстицање економске и техничке сарадње међу земљама у развоју;
• Подстицање учешћа сеоског становништва, нарочито жена у одлукама и активностима које утичу на њихове животне услове;
• Повећање свести о проблему глади у свету;
• Промоција унапређења технологија у земљама у развоју;
• Јачање међународне и националне солидарности у борби против глади, неухрањености и сиромаштва са нагласком на достигнућа у развоју пољопривреде.