Календар здравља - ЈАНУАР


21.01-27.01. - Европска недеља превенције рака грлића материце
Рак грлића материце озбиљан је јавно-здравствени проблем у Европи. Сваке године у Европи ова болест се открије код приближно 55.000 жена, а скоро 25.000 жена умре због малигних тумора грлића материце. Рак грлића материце стављен је под контролу у развијеним европским земљама. Међутим, у земљама у развоју, недовољно су заступљени и развијени превентивни програми, а свест жена о значају редовних прегледа је на веома ниском нивоу.

Рак грлића материце је други најчешћи малигни тумор по оболевању, а четврти по учесталости умирања међу женама у Србији. Дијагноза рака грлића материце годишње се постави код приближно 1400 жена, док више од 500 жена сваке године умре од ове врсте малигног тумора. Код жена у Србији забележене стопе инциденције и морталитета од рака грлића материце су међу највишима у Европи.

Рак грлића материце јединствен је по томе што нам је познато шта тачно треба да урадимо како бисмо спречили скоро сваки случај ове болести. Добро је познато да добро организовани скрининг програми могу да спрече и до 80% случајева рака грлића материце. Сада постоје и вакцине против хуманог папилома вируса (ХПВ) које су високо ефикасне у превенцији инфекције ХПВ тип 16 и 18 који су заједно одговорни за настанак 7 од 10 случајева рака грлића материце. Стога нам уједињавање ових технологија у превенцији рака глрића материце даје шансу да спречимо скоро сваки случај рака грлића материце. Не постоји други тип рака нити било која друга озбиљна болест на које можемо имати тако позитиван утицај.

Зашто онда, ако имамо тако невероватан потенцијал, сваке године толики број жена оболи и умре од рака грлића материце?

Један од разлога је да многим женама није ни познато шта треба да ураде како би спречиле настанак рака грлића материце. Последично, оне не користе погодности превентивних програма који су доступни и не залажу се за њихову примену тамо где нису доступни. Према подацима из Истраживања здравља становника Србије из 2006. године Министарства здравља, просечна старост жена приликом прве посете гинекологу је 21,3 година, а приближно свака десета жена у Србији старија од 20 година никада није посетила гинеколога.

Други разлог је што многи политичари нису свесни здравствене и економске користи које би ови програми имали, па стога њихова примена нема приоритет. Јасно је да један од приоритета у борби против рака грлића материце мора бити разумевање јавности и политичара о користи превенције рака грлића материце.

Европска недеља превенције рака грлића материце је осмишљена да се специјално бави овим питањима путем подизања свести о раку грлића материце и средствима за његову превенцију. Установљена је 2007. године и обележава се сваке последње седмице у јануару. Током ове недеље, у великом броју земаља Европе, истовремено се одржавају разне активности чији је заједнички циљ да промовишу важност превенције рака грлића материце. Основни носилац свих активности је Европска асоцијација за рак грлића материце (ЕЦЦА). - www.ecca.info

У Србији се у оквиру Недеље превенције рака грлића материце од почетка обележавања организује велики број активности као што су предавања, трибине, гостовања на телевизији и радију. У домовима здравља и болницама, гинеколози, патолози, епидемиолози и стручњаци других профила током ове недеље организују предавања и разговоре у којима женама објашњавају важност редовног одласка на гинеколошки преглед.