Календар здравља - ФЕБРУАР


15.02. - Међународни дан деце оболеле од рака
У Календару јавног здравља датуми су углавном везани за одређена обољења. Овај датум, 15. фебруар "Међународни дан деце оболеле од рака" посвећен је деци као најосетљивојој популационој групи, и то оној деци која су се сусрела са раком као болешћу, која се од ње лече, која су излечена, али и онима који су изгубили битку.

Међународни дан деце оболеле од рака обележава се многобројним активностима у том дану, како би се пружила подршка деци и њиховим породицама у борби са овом болешћу. Чињеница је да сваке године у свету више од 160.000 деце оболи од рака, а око 90.000 умре од те болести. Малигне болести код деце су ретке, са учешћем од 0,5 до 1% од свих неоплазми у општој популацији. Петогодишње преживљавање и у развијеним земљама достиже и 80%, али малигне болести су и даље други по учесталости узрок смртности код деце. У неразвијеним земљама преживљавање је далеко мање и износи 20% или чак и 10% у најсиромашнијим земљама, где је тешко обезбедити квалитетан приступ информацијама, раној дијагнози, нези и лечењу.

Од малигних болести у Србији годишње оболи око 350 деце узраста од 0 до 19. година. Као и у већини земаља и у Србији је регистрован пораст инциденције од малигних тумора, али и смањење стопа морталитета. Петогодишње преживљавање деце обољеле од рака у узрасту од 0 до 14 година значајно је побољшано, са мање од 50% у 70. година до 80% данас.

Међународнo удружење родитеља деце оболеле од рака (ICCCPO) формирана је 1994. године и њу чини и представља 138 организација у 81 земљи. Међународно удружење родитеља деце оболеле од рака (ICCCPO)) и Међународно удружењe педијатријских онколога (SIOP) су предложили да се 15 фебруар 2013. године, Међународни дан деце оболеле од рака обележи под слоганом "Рано откривање...већа шанса" са циљем подизања свести становништва да добра информисаност, рана дијагноза, нега и лечење обезбе]ују деци оболелој од рака већу шансу за оздрављење и преживљавање. Међународно удружење родитеља деце оболеле од рака (ICCCPO) и Међународно удружењe педијатријских онколога (SIOP ) су одштампали летак (флајер) и затражили да већ од 8. фебруара крене кампања са људима који жели да се укључе у кампању. Главни акценат је дат на комуникацији путем интернета. Потребно је послати изјаву о подршци, у циљу промовисања, путем мејла, пре свих медијима и такође одштампати флајер који је усмерен на групе породица деце оболеле од рака и питањима са којима се суочавају. Кампања ће бити пропраћена заједничким саопштењем SIOP и ICCCPO о чињеници да је рано откривање и лечење у за то специјализованим центрима заиста чини разлику у исходу. Идеја је да се развије свест, али и прикупе средстава у току целог месеца фебруара кроз кампању што укључује и израду и штампање флајера, од стране удружења родитеља деце оболеле од рака, са основним информацијама да је рак излечив, да је неопходно рано откривање ради повећања стопе преживљавања, да се препоручује лечење у специјализованим болницama и неке друге основне информације о малигним болестима код деце, допуњен локалним статистичким подацима и чињеницама. Чланови такође могу предати флајере (летке) школама, предузећима, здравственим установама , јавним личностима и политичарима.

Поред организованог систематског надзора над здрављем у циљу раног откривања обољења (кроз превентивне и контролне прегледе у периоду од рођења, па до краја редовног школовања који се реализују у домовима здравља), важно је родитељима и деци пружити адекватну информацију да обрате пажњу да препознају ране знаке (упозорења) болести као што су одређене промене и упорни симптоми и да је неопходно потражити што пре медицинску помоћ.

Корисни сајтови:
www.icccpo.org
www.siop.nl
www.zvoncica.org.rs
www.cikaboca.org